In English
Ingredients:
Dry Milk: 1 cup
Egg: 1
Oil/Ghee: 3 to 4 tablespoons
Baking Powder: 1 teaspoon
Milk: 1 liter
Sugar: 1 cup
Almonds (Badam): 10 to 15 (thin chopped (chote chote tukre kren))
Pistachios (pista): 10 to 15 (thin chopped (chote chote tukre kren)) For Garnishing:
Procedure for Preparing Rasmalai
Making Rasmalai Balls
Mix dry milk, eggs, baking powder and oil in a bowl and knead ( ملانا ) well. When kneaded gently, form flat round balls with the mixture.
Preparation of Rasmalai:
- Boil milk in a pan and add sugar and green cardamom ( الائچی ) and cook more for 12 to 15 minutes until it becomes thick ( گاڑھا ہونا ).
- As it starts getting thicker, gently add rasmalai balls and stir ( چمچہ وغیرہ چلانا ). Cook for 5 minutes.
- When rasmalai balls get softer and bigger in size, remove from the stove ( چُولہا ). Transfer in a large bowl and garnish ( سجانا ) with almonds ( بادام ) and pistachios ( پستہ ).
- Rasmalai is ready. Serve and enjoy!
In Urdu
اجزاء:
|
رسالہ کی تیاری کا طریقہ کار:
|
رسالہ بالیاں بناناایک پیالے میں خشک دودھ ، انڈے ، بیکنگ پاؤڈر اور تیل مکس کریں اور اچھی طرح سے گوندیں (ملانا)۔ جب آہستہ سے گوندیں تو ، مرکب کے ساتھ فلیٹ گول گول گیندیں بنائیں۔
رسالہ کی تیاری:ایک کڑوی میں دودھ ابالیں اور چینی اور سبز الائچی (الائچی) ڈالیںاور گاڑھے ہونے تک 12 سے 15 منٹ تک مزید پکائیں (گاڑھا ہونا)۔ جوں جوں یہ گاڑھا ہونا شروع ہوتا ہے ، آہستہ سے رسمالائی گیندوں کو شامل کریں اور ہلچل (چمچہ وغیرہ چلانا)۔ 5 منٹ پکائیں۔ .جب رسالائی گیندیں نرم اور بڑی ہو جائیں تو چولہے سے ہٹا دیں (چُولہا) ایک بڑی کٹوری میں منتقل کریں اور (سجانا) بادام (بادام) اور پستا (پستہ) کے ساتھ گارنش کریں۔ رسالہ تیار ہے۔ خدمت اور لطف اندوز |
No comments:
Post a Comment