Breaking

Saturday, October 3, 2020

Aaloo ki Tikki

Aaloo ki Tikki



In English


Ingredients:

     4 cups of Potato (boiled)

    2 Onions (chopped)

    1 cup of Beans (boiled and chopped)

    Green Chilies (Hari Mirch) (chopped - to taste)

    4 tbsp. Raisins (Kishmish)

    4 tbsp. Fresh Coriander /Cilantro Leaves (chopped)

    2 tsp. Garam Masala Powder

    2 tsp. Cumin Powder (Pisa Zeera)

    1 tsp. Turmeric Powder (Pisi Haldi)

    1 tsp. Red Chili Powder (Pisi Lal Mirch)

    Salt (to taste)

    Cooking Oil (for frying tikkis)

 

METHOD:

  1. Mix together chopped onions, beans, green chilies and raisins.

  2. Add cumin powder, turmeric powder, coriander leaves and salt. Mix well. Filling is now ready.

  3. Mash the boiled potatoes. Add garam masala powder, red chili powder, and salt.

  4. Mix to prepare a dough.

  5. Make small balls from dough and flatten each ball.

  6. Put one tablespoon of filling on the flattened ball.

  7. Cover ball with another potato ball and flatten it.

  8. Heat cooking oil. Fry flattened tikkis until they turn brown.

  9. Serve with plain yogurt and green chutney.




In Urdu



اجزاء

( آلو کے 4 کپ ( ابلا ہوا)

( 2 پیاز ( کٹی ہوئی

پھلیاں کا 1 کپ ( ابلا ہوا اور کٹا ہو

( ہری مرچ (ہری مرچ) (کٹی ہوئی - ذائقہ کے لئے

( 4 چمچ۔ کشمش ( کشمش

4 چمچ۔ تازہ دھنیا / پیسنے کے پتے (کٹی ہوئی

2 عدد گرم مسالہ پاؤڈر

 ( 2 عدد جیرا پاؤڈر ( پیسہ زیرا

( 1 عدد ہلدی پاؤڈر ( پسی ہلدی

(  1 عدد سرخ مرچ پاؤڈر ( پیسی لال مرچ

(  نمک  ( چکھنے کے لئے

( باورچی خانے سے متعلق تیل ( تکیوں کو بھوننے کے


طریقہ:

کٹی پیاز ، پھلیاں ، ہری مرچ اور کشمش مل کر مکس کریں۔

زیرہ پاؤڈر ، ہلدی پاؤڈر ، دھنیا کے پتے اور نمک ڈالیں۔ اچھی طرح مکس کریں۔ بھرنا اب تیار ہے۔

ابلے ہوئے آلو کو میش کریں۔ گرم مسالہ پاؤڈر ، سرخ مرچ پاؤڈر ، اور نمک شامل کریں۔

آٹا تیار کرنے کے لئے مکس کریں.

آٹے سے چھوٹی چھوٹی گیندیں بنائیں اور ہر گیند کو چپٹا کریں۔

بھرنے کا ایک چمچ چپٹی ہوئی گیند پر رکھیں۔

ایک اور آلو کی گیند سے گیند کو ڈھانپیں اور اسے چپٹا کریں۔

حرارت پکانے کا تیل۔ بھٹی ہونے تک چپٹا تلکیوں کو بھونیں۔

سادہ دہی اور ہری چٹنی کے ساتھ پیش کریں

No comments:

Post a Comment

Aaloo ki Tikki