Breaking

Thursday, September 17, 2020

Gajar Ka Halwa ( گاجر کا حلوه )


Gajar Ka Halwa ( گاجر کا حلوه )



In English



 Ingredients:

  1. Grated ( کُھرچنا ) Carrots: 1 kg

  2. Heated Milk: 1 kg

  3. Sugar: 1.5 cup (as much you like)

  4. Green Cardamom ( الائچی ) :  eight to 10 pcs (grind its seeds)

  5. Ghee: 3/4 cup

  6. Khoya: 1 cup

  7. Pistachios and Almonds (بادام /پستہ ) : as much required (for garnishing)

 

 

Method

 

  1. Peel ( چھلکہ اُتارنا ) and grate ( کُھرچنا ) carrots.

  2. Heat ghee in karahi pan and add ground green cardamom ( الائچی ) seeds; add grated carrots when it starts giving aroma ( خُوشبُو ). Cook for 5 minutes.

  3. Then pour heated milk and mix. Keep moving ladle ( چمچہ وغیرہ چلانا ).Once all milk is evaporated ( بُخارات بن جانا ), add sugar and mix well. Keep stirring ladle ( چمچہ وغیرہ چلانا ) meanwhile; cook until sugar water is dried; then roast carrots.

  4. Lastly, add one cup khoya, 2 tablespoon chopped ( کاٹنا ) almonds (بادام ) and pistachios (پستہ ) and place for dam ( بند ) for 10 minutes. Then remove from the stove ( چُولہا ).

  5. Delicious Carrot Halwa is ready. Transfer to the serving dish and serve hot garnished with almonds, pistachios (بادام /پستہ ) and silver paper.


In English


اجزاء:

  1. Grated (کُھرچنا) گاجر: 1 کلو
  2. گرم دودھ: 1 کلو
  3. شوگر: 1.5 کپ (جتنا آپ پسند کریں)
  4. گرین الائچی (الائچی): آٹھ سے 10 پی سیز (اس کے بیج پیس کر)
  5. گھی: 3/4 کپ
  6. کھویا: 1 کپ
  7. پستا اور بادام (بادام / پستہ): جتنا ضروری ہے (گارنش کرنے کے لئے)

 

 

طریقہ

 

چھلکا (چھلکہ اُتارنا) اور کدو (کُھرچنا) گاجر۔
کڑھی پین میں گھی گرم کریں اور اس میں گرین گرین الائچی ڈال دیں۔
 
جب خوشبو دینے لگے تو خمیر شدہ گاجر ڈالیں (خُوشبُو)۔ 5 منٹ پکائیں۔
پھر گرم دودھ ڈال کر مکس کرلیں۔ ہلچل کرنے والی لاڈلی (چمچہ وغیرہ چلانا) رکھیں ۔
پھر سارے دودھ کی بخارات ہوجائیں (بُخارات بن جانا) ، چینی ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔ 
اس دوران ہلچل کرنے والی لاڈلی (چمچہ وغیرہ چلانا) رکھیں؛ چینی کا پانی خشک ہونے تک پکائیں۔
 
پھر گاجر بھونیں۔
آخر میں ، ایک کپ کھویا ، 2 کھانے کا چمچ کٹا ہوا (کاٹنا) بادام (بادام) اور پستا (پستہ) ڈالیں
اور ڈیم کے لئے جگہ (بند) 10 منٹ کے لئے رکھیں۔ 
پھر چولہے سے ہٹا دیں (چُولہا)
مزیدار گاجر حلوہ تیار ہے۔
 
سرونگ ڈش میں منتقل کریں اور بادام ، پستا (بادام / پستہ) اور چاندی کے کاغذ سے گرم سجا کر پیش کریں۔

No comments:

Post a Comment

Aaloo ki Tikki