Breaking

Thursday, September 17, 2020

Kheer (Sheer Khorma)

 

Kheer (Sheer Khorma)



In English


Ingredients:

  1. Milk: 1 kg
  2. Sugar: 1/2 cup (as per taste)
  3. Rice: 50 grams (broken rice)
  4. Almonds ( بادام ):   twenty five (25) grams
  5. Green cardamom ( الائچی ): two to three, 2 to 3
  6. Kewra water: 2 to 3 drops
For Garnishing:

  1. Almonds ( بادام ) : as required
  2. Pistachios (پستہ) : as required
  3. Crushed coconuts: as required
Method
  1. First, soak ( بِھگونا ) rice for 10 to 15 minutes.
  2. Soak ( بِھگونا ) green cardamoms ( الائچی in milk and place on stove ( چُولہا ) for boiling.
  3. When it is boiled, add rice, mix well and let it cook on low flame.
  4. Chop ( کاٹنا ) almonds thin ( پتلا ) and add into kheer.
  5. When kheer rice are tender ( نرم ), soften them more using a churner ( گُھمانا ) so that rice are dissolved in the milk well.
  6. When kheer gets thick ( گاڑھا ہونا ), add sugar and mix well.
  7. When sugar is dissolved and milk turns browner, and kheer becomes thicker ( گاڑھا ہونا ), turn the stove ( چُولہا ) off and pour a few drops of kewra and take out in a bowl. Garnish with almonds, pistachio (بادام /پستہ ) and crushed coconuts.
  8. Tasty rice kheer is ready

In English


اجزاء:

دودھ: 1 کلو
شوگر: 1/2 کپ (ذائقہ کے مطابق)
چاول: 50 گرام (ٹوٹا ہوا چاول)
بادام (بادام): پچیس (25) گرام
گرین الائچی (الائچی ): دو تین ، 2 سے 3
کیوڑا کا پانی: 2 سے 3 قطرے

گارنش کرنے کیلئے:

بادام (بادام): ضرورت کے مطابق
پستا (پستہ): جیسا کہ ضرورت ہے
پسے ہوئے ناریل: ضرورت کے مطابق

طریقہ

پہلے ، (بِھگونا) چاول کو 10 سے 15 منٹ تک بھگو دیں۔
(بِھگونا) سبز الائچی ( الائچی ) کو دودھ میں رکھیں اور ابلتے ہوئے چولہے پر رکھیں (چُولہا)۔
جب ابل جائے تو چاول ڈالیں ، اچھی طرح مکس کریں اور ہلکی آنچ پر پکنے دیں۔
کٹ (کاٹنا) بادام پتلی (پتلا) اور کھیر میں شامل کریں۔
جب کھیر کے چاول نرم (نرم) ہوں تو ، انہیں کھنر (گُھمانا) کا استعمال کرتے ہوئے زیادہ نرم کریں
 تاکہ چاول دودھ میں اچھی طرح گھل جائیں۔
جب کھیر گاڑھی ہوجائے (گڑھا ہونا) تو چینی ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔
جب چینی گل جائے اور دودھ بھورا ہو جائے ، اور کھیر موٹی ہو جائے (گاڑھا ہونا) ، چولہا (چُولہا) بند کردیں
 اور کیورا کے کچھ قطرے ڈالیں اور ایک پیالے میں نکال لیں۔
 بادام ، پستا (بادام / پستہ) اور پسے ہوئے ناریل سے سجا دیں۔
سوادج چاول کی کھیر تیار ہے

No comments:

Post a Comment

Aaloo ki Tikki