Breaking

Thursday, September 17, 2020

Dahi ki Methai

 

Dahi ki Methai

In English


Ingredients:

  • Yogurt (): 1/4 kg

  • Milk: 1 litre

  • Sugar: 1/4 kg/as much required

  • Condensed Milk: 1 tin

  • Green Cardamoms: 2 pcs

  • Pack yogurt in a piece of batiste (malmal) cloth for whole night. 


 

Method

 

  1. Put sugar and cardamoms in 1 litre milk and boil on low flame. 

  2. Boil milk until it remains 3/4 kg and it gets brownish in color. 

  3. Transfer it in a pot and cool on room temperature. 

  4. Then add condensed milk and yogurt (that you packed in cloth) to the milk. 

  5. Sift the mixture with a thin sieve thrice in order to amalgamate milk, yogurt and condensed milk very well together. You can also sift it with batiste cloth.

  6. Put this mixture into a kneading platter.

  7. Now fill water into a large saucepan. Place the platter over the water-filled pan. Do not fill water up to the brim as while cooking it can jump into the platter. Cover the platter with a pot now.

  8. Now cook it for 40 minutes on low flame. It will be cooked on steam. Check it after 40 minutes.

  9. To check it, penetrate a knife and remove. If knife is clear, it is ready. And if even there are hints of milk on the knife, cook it for 10 more minutes at low heat.

  10. When it is cool, cut it into square pieces. Dahi Meethai is ready.


In Urdu


اجزاء:
  1. دہی (): 1/4 کلوگرام
  2. دودھ: 1 لیٹر
  3. شوگر: 1/4 کلوگرام / زیادہ سے زیادہ ضرورت ہے
  4. گاڑھا دودھ: 1 ٹن
  5. گرین الائچی: 2 پی سیز
  6. رات بھر بیٹیسٹ (ململ) کپڑے کے ایک ٹکڑے میں دہی پیک کریں۔ اس سے دہی کا پانی نکلے گا۔
 
طریقہ
 

  1. چینی اور الائچی 1 لیٹر دودھ میں ڈالیں اور ہلکی آنچ پر ابالیں۔ 
  2. جب تک یہ 3/4 کلو باقی نہ رہے اور دودھ بھوری ہو جائے تب تک دودھ کو ابالیں۔ 
  3. اسے کسی برتن میں منتقل کریں اور کمرے کے درجہ حرارت پر ٹھنڈا کریں۔
  4.  اس کے بعد دودھ میں گاڑھا دودھ اور دہی (جو آپ نے کپڑے میں باندھا ہے) ڈالیں۔
  5.  دودھ ، دہی اور گاڑھا دودھ کو ایک ساتھ ملانے کے لئے مرکب کو تین بار پتلی چھلنی کے ساتھ چھان لیں۔
  6.  آپ اسے بٹیسٹی کپڑے سے بھی چھان سکتے ہیں۔
  7. اس مکسچر کو گوندھی ہوئی تالی میں ڈالیں۔
  8. اب ایک بڑے سوسیپین میں پانی بھریں۔ تالی کو پانی سے بھری ہوئی پین پر رکھیں۔ 
  9. پانی کے دہانے تک نہ پُر کریں کیونکہ کھانا پکاتے وقت یہ تالی میں کود سکتا ہے۔ 
  10. تالی کو اب برتن سے ڈھانپ دیں۔
  11. اب اسے ہلکی آنچ پر 40 منٹ تک پکائیں۔ اسے بھاپ پر پکایا جائے گا۔ 40
  12.  منٹ بعد اسے چیک کریں۔
  13. اسے چیک کرنے کے لئے ، چاقو گھسائیں اور ہٹائیں۔ اگر چاقو صاف ہے تو ، یہ تیار ہے۔ 
  14. اور یہاں تک کہ اگر چاقو پر دودھ کے اشارے بھی ہوں تو ، اسے کم آنچ پر 10 منٹ مزید پکائیں۔
جب یہ ٹھنڈا ہوجائے تو اس کو مربع ٹکڑوں میں کاٹ دیں۔ دھی میٹھائی تیار ہے

No comments:

Post a Comment

Aaloo ki Tikki