Breaking

Thursday, September 17, 2020

Jalebi

 

Jalebi


In English


Ingredients:

  1. Cooking Oil for deep frying

  2. 1/2 cup Butter Milk

  3. 1/4 tsp Saffron

  4. Water (may not be needed)

  5. 1 tsp warm Ghee

  6. 1 1/2 cups Sugar (Powdered)

  7. 2 cups all-purpose flour (maida)

 

METHOD:

Syrup :
=======

  1. Add sugar to a flat-based pan and put it on low heat.

  2. Add water slowly while mixing until you get one string syrup.

  3. Add saffron. Mix well.

 

For the Dough
==============

  1. Mix one cup of refined flour and buttermilk in a medium-sized mixing bowl.

  2. Stir until smooth. Add water only if necessary.

  3. Cover and let stand overnight at room temperature.

  4. Add remaining flour the next morning. Ghee.

  5. Put this mixture into a plastic bag and punch a small hole at the other end. This should be so you can squeeze the dough out like one squeezes toothpaste out of a tube.

  6. Heat oil in a wok.

  7. Pour batter into pan in concentric circles to make spiral shapes.

  8. Fry until the spiral shapes turn crisp and golden brown.

  9. Remove from pan (two or three at a time) and put them into the syrup for about one minute.

  10. Ensure that they are coated well on both sides. Repeat with remaining jalibis.

  11. Serve hot on a platter!



In Urdu


اجزاء:

  1. گہری کڑاہی کے لئے کھانا پکانا تیل
  2. 1/2 کپ مکھن دودھ
  3. 1/4 عدد زعفران
  4. پانی (ضرورت نہیں ہوگی)
  5. 1 عدد گرم گھی
  6. 1 1/2 کپ چینی (پاؤڈر)
  7. 2 کپ تمام مقصد آٹا (میریڈا)

 

طریقہ:

شربت :
=======

  1. ایک فلیٹ پر مبنی پین میں چینی ڈالیں اور ہلکی آنچ پر رکھیں۔
  2. اختلاط کرتے وقت آہستہ آہستہ پانی شامل کریں جب تک کہ آپ کو ایک تار کا شربت نہ ملے۔
  3. زعفران شامل کریں۔ اچھی طرح مکس کریں۔

 

آٹا کے لئے
================

  1. درمیانے سائز کے مکسنگ پیالے میں ایک کپ بہتر آٹا اور چھاچھ مکس کریں۔
  2. ہموار ہونے تک ہلچل۔ اگر ضروری ہو تو پانی ڈالیں۔
  3. کمرے کے درجہ حرارت پر راتوں رات ڈھانپیں اور کھڑے ہونے دیں۔
  4. اگلی صبح باقی آٹا ڈالیں۔ گھی.
  5. اس مرکب کو پلاسٹک کے تھیلے میں ڈالیں اور دوسرے سرے پر ایک چھوٹا سا سوراخ پنچ دیں۔ ایسا ہونا چاہئے تاکہ آپ آٹا نچوڑ سکیں جیسے کسی ٹیوب سے ٹوتھ پیسٹ کو نچوڑ لیں۔
  6. اونٹ میں تیل گرم کریں۔
  7. سرپل شکلیں بنانے کے ل concent کُل حلقوں میں کڑاہی میں ڈالیں۔
  8. اس وقت تک بھونیں جب تک سرپل کی شکلیں کرکرا اور سنہری بھوری نہ ہوجائیں۔
  9. پین سے نکال دیں (ایک وقت میں دو یا تین) اور انہیں تقریبا one ایک منٹ کے لئے شربت میں ڈالیں۔
  10. اس بات کو یقینی بنائیں کہ وہ دونوں طرف اچھی طرح سے لیپت ہیں۔ باقی جلیبیوں کے ساتھ دہرائیں۔
  11. ایک تالی پر گرم سرو کریں!

No comments:

Post a Comment

Aaloo ki Tikki