Breaking

Sunday, September 20, 2020

Bihari Chicken Tikka

 Bihari Chicken Tikka






In English


Ingredients

  1. Chicken (tikka-cut).................. 6 pieces

  2. Vinegar.................................... half cup

  3. Water....................................... 1 cup

  4. Yogurt...................................... 1 cup

  5. Ginger & Garlic Paste.............. 1 tablespoon

  6. Raw Papaya Paste.................. 1 tablespoon

  7. Chicken Tikka Masala.............. 1 packet

  8. Chili Powder............................. 1/2 Teaspoon

  9. White Pepper Powder.............. 1 Teaspoon

  10. Long Pepper (Pippali) Powder.. 1/2 Teaspoon

  11. Star Anise Powder.................... 1/4 Teaspoon

  12. Red food color.......................... 1/4 Teaspoon

  13. Lemon Juice............................. 4 tablespoons

  14. Ghee........................................ 5 tablespoons

  15. Oil for basting........................... As per needed



METHOD:

  1. Take the chicken and make a few insertions on each piece particularly at the joints.

  2. Mix vinegar and water in a mixing bowl and add the chicken pieces.

  3. Cover and marinate in the refrigerator for 15-20 minutes.

  4. In a mixing bowl combine the remaining ingredients, except the oil, to make a paste.

  5. Rinse the chicken, pat dry and immerse it in the paste prepared.

  6. Cover and marinate with the mixture by keeping in the refrigerator for 40 minutes.

  7. Prepare the barbecue pit. Place the skewers on the grill & cook for 5 minutes on each side.

  8. Make an insertion on the skin side by running the knife from the center joint to the other end.

  9. Cook the chicken for another 5 minutes on each side or till it’s done.

  10. Start basting with oil towards the end to give it a nice color.

  11. Serve with Ketchup,Chili Garlic Sauce & Imli Chutney.




In Urdu





اجزاء

  1. چکن (ٹککا کٹ) ……………… 6 ٹکڑے
  2. سرکہ ……………………………… آدھا کپ
  3. پانی ………………………………… 1 کپ
  4. دہی ……………………………… .. 1 کپ
  5. ادرک اور لہسن پیسٹ کریں ………… .. 1 چمچ
  6. خام پپیا پیسٹ کریں ……………… 1 چمچ
  7. چکن ٹکا مسالہ ………… .. 1 پیکٹ
  8. مرچ پاؤڈر ……………………… .. 1/2 چائے کا چمچ
  9. سفید مرچ پاؤڈر ………… .. 1 چائے کا چمچ
  10. لمبی کالی مرچ (پیپالی) پاؤڈر .. 1/2 چائے کا چمچ
  11. اسٹار انیس پاؤڈر ……………… .. 1/4 چائے کا چمچ
  12. سرخ کھانے کا رنگ …………………… .. 1/4 چائے کا چمچ
  13. لیموں کا رس ……………………… .. 4 چمچوں
  14. گھی…………………………………. 5 چمچ
  15. چکھنے کے لئے تیل ……………………… ضرورت کے مطابق

طریقہ:

  1. چکن لے لو اور خاص طور پر جوڑوں میں ہر ٹکڑے پر کچھ داخل کریں۔
  2. مکسنگ کٹوری میں سرکہ اور پانی مکس کریں اور چکن کے ٹکڑے ڈالیں۔
  3. فرج میں 15-20 منٹ کے لئے ڈھانپیں اور میرینیٹ کریں۔
  4. ایک مکسنگ کٹوری میں باقی پائے ہوئے اجزاء ، تیل کے علاوہ ، جوڑ کر ایک پیسٹ بنائیں۔
  5. چکن کو کللا دیں ، پیٹ کو خشک کریں اور اسے تیار کردہ پیسٹ میں ڈوبیں۔
  6. فریج میں 40 منٹ رکھ کر مکسچر سے ڈھانپیں اور میرینٹ کریں۔
  7. باربیکیو گڑھا تیار کریں۔ گرل پر skewers رکھیں اور ہر طرف 5 منٹ پکائیں۔
  8. سینٹر جوائنٹ سے دوسرے سرے تک چھری چلا کر جلد کی طرف ایک داخل کریں۔
  9. مرغ کو مزید 5 منٹ تک ہر طرف یا اس کے مکمل ہونے تک پکائیں۔
  10. اس کو اچھا رنگ دینے کے ل oil آخر سے تیل کے ساتھ چکنا شروع کریں۔
  11. کیچپ ، مرچ لہسن کی چٹنی اور املی چٹنی کے ساتھ پیش کریں

No comments:

Post a Comment

Aaloo ki Tikki