In English
Ingredients
Chicken (tikka-cut).................. 6 pieces
Vinegar.................................... half cup
Water....................................... 1 cup
Yogurt...................................... 1 cup
Ginger & Garlic Paste.............. 1 tablespoon
Raw Papaya Paste.................. 1 tablespoon
Chicken Tikka Masala.............. 1 packet
Chili Powder............................. 1/2 Teaspoon
White Pepper Powder.............. 1 Teaspoon
Long Pepper (Pippali) Powder.. 1/2 Teaspoon
Star Anise Powder.................... 1/4 Teaspoon
Red food color.......................... 1/4 Teaspoon
Lemon Juice............................. 4 tablespoons
Ghee........................................ 5 tablespoons
Oil for basting........................... As per needed
METHOD:
Take the chicken and make a few insertions on each piece particularly at the joints.
Mix vinegar and water in a mixing bowl and add the chicken pieces.
Cover and marinate in the refrigerator for 15-20 minutes.
In a mixing bowl combine the remaining ingredients, except the oil, to make a paste.
Rinse the chicken, pat dry and immerse it in the paste prepared.
Cover and marinate with the mixture by keeping in the refrigerator for 40 minutes.
Prepare the barbecue pit. Place the skewers on the grill & cook for 5 minutes on each side.
Make an insertion on the skin side by running the knife from the center joint to the other end.
Cook the chicken for another 5 minutes on each side or till it’s done.
Start basting with oil towards the end to give it a nice color.
Serve with Ketchup,Chili Garlic Sauce & Imli Chutney.
In Urdu
اجزاء
- چکن (ٹککا کٹ) ……………… 6 ٹکڑے
- سرکہ ……………………………… آدھا کپ
- پانی ………………………………… 1 کپ
- دہی ……………………………… .. 1 کپ
- ادرک اور لہسن پیسٹ کریں ………… .. 1 چمچ
- خام پپیا پیسٹ کریں ……………… 1 چمچ
- چکن ٹکا مسالہ ………… .. 1 پیکٹ
- مرچ پاؤڈر ……………………… .. 1/2 چائے کا چمچ
- سفید مرچ پاؤڈر ………… .. 1 چائے کا چمچ
- لمبی کالی مرچ (پیپالی) پاؤڈر .. 1/2 چائے کا چمچ
- اسٹار انیس پاؤڈر ……………… .. 1/4 چائے کا چمچ
- سرخ کھانے کا رنگ …………………… .. 1/4 چائے کا چمچ
- لیموں کا رس ……………………… .. 4 چمچوں
- گھی…………………………………. 5 چمچ
- چکھنے کے لئے تیل ……………………… ضرورت کے مطابق
طریقہ:
- چکن لے لو اور خاص طور پر جوڑوں میں ہر ٹکڑے پر کچھ داخل کریں۔
- مکسنگ کٹوری میں سرکہ اور پانی مکس کریں اور چکن کے ٹکڑے ڈالیں۔
- فرج میں 15-20 منٹ کے لئے ڈھانپیں اور میرینیٹ کریں۔
- ایک مکسنگ کٹوری میں باقی پائے ہوئے اجزاء ، تیل کے علاوہ ، جوڑ کر ایک پیسٹ بنائیں۔
- چکن کو کللا دیں ، پیٹ کو خشک کریں اور اسے تیار کردہ پیسٹ میں ڈوبیں۔
- فریج میں 40 منٹ رکھ کر مکسچر سے ڈھانپیں اور میرینٹ کریں۔
- باربیکیو گڑھا تیار کریں۔ گرل پر skewers رکھیں اور ہر طرف 5 منٹ پکائیں۔
- سینٹر جوائنٹ سے دوسرے سرے تک چھری چلا کر جلد کی طرف ایک داخل کریں۔
- مرغ کو مزید 5 منٹ تک ہر طرف یا اس کے مکمل ہونے تک پکائیں۔
- اس کو اچھا رنگ دینے کے ل oil آخر سے تیل کے ساتھ چکنا شروع کریں۔
- کیچپ ، مرچ لہسن کی چٹنی اور املی چٹنی کے ساتھ پیش کریں
No comments:
Post a Comment