In English
Ingredients
Chicken (with skin)................................ 8 quarter (Chicken leg quartered; cut into thighs & Drumsticks)
Oil for deep frying.................................. 2 liters
Marinade prepared as stated below...... 1.5 liters
Coating Mix prepared as stated below.. 2 cups
For Marinade:
Water..................................................... 1.5 liters
Iodized Salt............................................ 4 tablespoons
Baking Powder....................................... 2 tablespoons
Green Chili Paste.................................. 3 tablespoons
Garlic Paste.......................................... 1 Teaspoon
Broast Masala....................................... 1 tablespoon
All Purpose Flour (Maida)....................... 2 cups
Broast Masala........................................ 1 tablespoon
Iodized Salt............................................. half Teaspoon
METHOD:
For Marination:
In a large mixing bowl combine all the ingredients and keep aside for use later.
For Coating:
Properly mix all the ingredients; you may use a whisk, in a large mixing bowl.
Keep aside to use right before frying.
For Frying:
Make little cuts on the chicken pieces; immerse them in the marinade solution explained above, and refrigerate for 4 hours.
Take the marinated chicken out and let it sit on a wire rack for 5 minutes, allowing the excess marinade to drain by itself – do not rinse.
Dredge chicken pieces, one at a time, in the coating mix.
Massage it lightly with your fingertips, to ensure the coating mix properly covers the entire chicken, lightly pat and press to ensure it sticks.
Shake the coated chicken well to dust off the extra flour; it should feel like wrinkled skin.
Place it on a wire rack while you finishing coating the rest.
Deep fry the chicken on high heat for 5 minutes.
Reduce the heat to low, put the lid on and cook for 15 minutes.
Now take the lid off and cook for another 2 minutes on high heat.
Pierce the chicken at the joints, if the juices run clear, the chicken is properly cooked.
Serve hot with Ketchup or Chili Garlic Sauce.
In Urdu
اجزاء
- چکن (جلد والا) ………………………… .. 8 چوتھائی (چکن کی ٹانگیں چوکنا ہے th رانوں اور ڈرمسٹکس کو کاٹ کر)
- گہری فرائنگ کے لئے تیل ……………………………. 2 لیٹر
- ذیل میں بیان کیا گیا ہے کے طور پر Marinade تیار …… 1.5 لیٹر
- ذیل میں بتایا گیا ہے کے طور پر تیار کی کوٹنگ مکس .. 2 کپ
میرینڈ کے لئے:
- پانی ………………………………………… .. 1.5 لیٹر
- آئوڈائزڈ نمک …………………………………… .. 4 چمچوں
- بیکنگ پاؤڈر ………………………………… 2 چمچ
- گرین مرچ پیسٹ کریں …………………………. 3 چمچ
- لہسن پیسٹ کریں …………………………………… 1 چائے کا چمچ
- پھٹا مسالہ ………………………………… 1 چمچ
- تمام مقصد آٹے (مائدہ) ………………… .. 2 کپ
- پھٹا ہوا مسالہ ………………………………. 1 چمچ
- آئوڈائزڈ نمک ……………………………………… آدھا چائے کا چمچ
طریقہ:
میرینینشن کے لئے:
- ایک بڑے مکسنگ کٹوری میں تمام اجزاء کو اکٹھا کریں اور بعد میں استعمال کے ل aside ایک طرف رکھیں۔
کوٹنگ کے لئے :
- تمام اجزاء کو مناسب طریقے سے ملائیں۔ آپ ایک ویسک استعمال کرسکتے ہیں ، ایک بڑے مکسنگ پیالے میں۔
- تلنے سے پہلے دائیں استعمال کرنے کے لئے ایک طرف رکھیں۔
بھوننے کیلئے:
- چکن کے ٹکڑوں پر تھوڑا سا کٹوتی کریں۔ انہیں اوپر دیئے گئے سمندری مڈے کے حل میں ڈوبیں ، اور 4 گھنٹے فرج میں رکھیں۔
- میرینیٹڈ مرغی کو باہر نکالیں اور 5 منٹ کے لئے تار کی ریک پر بیٹھنے دیں ، اس سے زیادہ مرینڈ خود سے نالی ہوجائے گا - کللا نہیں۔
- کوٹنگ مکس میں چکن کے ٹکڑوں کو ایک وقت میں ڈریج کریں۔
- اس کو اپنی انگلی کے ساتھ ہلکے سے مالش کریں ، تاکہ کوٹنگ کا مکس یقینی طور پر پورے مرغی کا احاطہ کرے ، ہلکے سے تھپتھپائیں اور اس سے چپکنے کو یقینی بنانے کے ل press دبائیں۔
- اضافی آٹے کو خاک کرنے کے لئے لیپت مرغی کو اچھی طرح سے ہلائیں؛ اسے جھرریوں والی جلد کی طرح محسوس ہونا چاہئے۔
- باقی کوٹنگ ختم کرنے کے دوران اسے تار کے ریک پر رکھیں۔
- چکن کو 5 منٹ کے لئے تیز آنچ پر بھونیں۔
- گرمی کو کم کریں ، ڑککن رکھیں اور 15 منٹ تک پکائیں۔
- اب ڑککن اتاریں اور تیز آنچ پر مزید 2 منٹ پکائیں۔
- جوڑ پر مرغی کو چھیدیں ، اگر جوس صاف ہوجائے تو ، مرغی کو مناسب طریقے سے پکایا جاتا ہے۔
- کیچپ یا مرچ لہسن کی چٹنی کے ساتھ گرم گرم سرو کریں
No comments:
Post a Comment