Breaking

Saturday, October 3, 2020

Shahi Tukray

Shahi Tukray


In English


 Ingredients:

  1. 6 slices of white Bread

  2. Clarified Butter for frying

  3. 400 grams sweetened condensed Milk

  4. ½ cup white OR raw Sugar

  5. a pinch of Saffron strands

  6. 3-4 green Cardamom

  7. 2 liters full Cream liquid Milk

  8. Sliced Almonds and silver leaf for garnishing.

 

METHOD:

  1. All the procedures can be started side by side, on one stove make sugar syrup, on another put milk to make rabri and fry the pieces of bread on another stove.
  2. In this way by the time rabri is ready the slices will be fried and soaked in sugar syrup and ready to receive the rabri.


Frying the bread in ghee:

  1. Cut the brown edges of the bread and cut each slice in 4 pieces.

  2. Melt clarified butter (ghee) in a pan and fry the bread slices on medium heat to golden color.

  3. when the slices get golden color from one side flip them and fry them to golden color from other side as well
    fry them in batches until all of them are done, keep them on an absorbent paper so that all the excess ghee is drained out.


Making sugar syrup:

  1. In a pot add sugar, ½ cup of water, saffron strands and green cardamoms and let it cook.

  2. Don’t cook it too much, only when it boils and gives aroma, pour it in a bowl to let it cool down.

  3. The sugar syrup should be Luke warm before bread pieces are dipped in it.

  4. Dip the fried pieces of bread in Luke warm sugar syrup for 15-20 seconds, flip them once in the sugar syrup.

  5. when sugar syrup is absorbed well in the slices, arrange them in the serving dish.


Making rabri:

  1. Put liquid milk in the pot and let it boil, leave the spoon in the pot, this will avoid its spilling out.

  2. Milk will take some time to reduce and become rabri.

  3. When the liquid milk has reduced then add sweetened condensed milk in it, now keep stirring as it may stick to the bottom of the pan.

  4. As sweetened condensed milk is added so there will be no need to add sugar.

  5. After getting thicker, the chance of boiling and spilling over is less so now it can be cooked on a larger burner on a higher flame but keep stirring.

  6. Once its reduced and looks thick and creamy, let it cool down.

  7. When its Luke warm pour it on the fried slices of bread set in the serving tray.

  8. Some people just pour a little bit of rabri on the fried slices of bread.

  9. Garnish with silver leaf and sprinkle the peeled and sliced almonds.



In Urdu


اجزاء

سفید روٹی کے 6 سلائسین
تلی ہوئی کے لئے واضح مکھن
400 گرام میٹھا ہوا گاڑھا دودھ
white کپ سفید یا کچی شوگر
ایک چوٹکی زعفران کے پٹے
3-4 ہرا الائچی
2 لیٹر فل کریم مائع دودھ
کٹے ہوئے بادام اور چاندی کا پتی گارنش کرنے کے ل.۔

طریقہ:

تمام طریقہ کار ایک ساتھ چلتے ہیں ، ایک چولہے پر چینی کا شربت بناتے ہیں ، دوسرے پر دودھ ڈالتے ہیں کہ رابری بنائیں اور روٹی کے ٹکڑوں کو دوسرے چولھے پر بھونیں۔
اس طرح سے جب تک رابری تیار ہے ٹکڑے ٹکڑے کو تلی ہوئی اور چینی کے شربت میں بھگادیں گے اور رابری وصول کرنے کے لئے تیار ہوجائیں گے۔

روٹی کو گھی میں بھوننا:

روٹی کے بھورے کناروں کو کاٹ کر ہر ٹکڑے کو 4 ٹکڑوں میں کاٹ لیں۔
کڑاہی میں واضح مکھن (گھی) پگھلیں اور روٹی کے ٹکڑوں کو درمیانی آنچ پر سنہری رنگ تک بھونیں۔
جب سلائسیں ایک طرف سے سنہری رنگ ہوجائیں تو ان کو پلٹیں اور دوسری طرف سے سنہری رنگت پر
  1. بھونیں اور ساتھ ہی بیچوں میں بھونیں جب تک کہ یہ سب کچھ ہوجائے ، ان کو ایک جاذب کاغذ پر رکھیں تاکہ تمام اضافی گھی خارج ہوجائے۔

چینی کا شربت بنانا:

ایک برتن میں چینی ، ½ پیالی پانی ، زعفران کے بھوسے اور سبز الائچی ڈالیں اور اسے پکنے دیں۔
اسے زیادہ نہ پکائیں ، صرف اس وقت جب یہ ابلتا ہے اور خوشبو ملتی ہے ، اسے ایک پیالے میں ڈالیں تاکہ اسے ٹھنڈا ہونے دیں۔
اس میں روٹی کے ٹکڑے ڈوبنے سے پہلے چینی کا شربت لیوک گرم ہونا چاہئے۔
روٹی کے تلی ہوئی ٹکڑوں کو لیوک گرم چینی کے شربت میں 15-20 سیکنڈ تک ڈوبیں ، ایک بار چینی کے شربت میں پلٹائیں۔
جب چینی کا شربت سلائسین میں اچھی طرح جذب ہوجائے تو ، انہیں سرونگ ڈش میں ترتیب دیں۔

رابری بنانا:

برتن میں مائع دودھ ڈالیں اور ابلنے دیں ، چمچ کو برتن میں چھوڑ دیں ، یہ اس کے پھیلنے سے بچ جائے گا۔
دودھ ربیری کو کم کرنے اور بنانے میں کچھ وقت لگے گا۔
جب مائع دودھ کم ہوجائے تو اس میں میٹھا گاڑھا دودھ ڈالیں ، اب ہلاتے رہیں کیونکہ یہ پین کے نیچے رہ سکتا ہے۔
چونکہ میٹھا گاڑھا دودھ شامل کیا جاتا ہے لہذا چینی شامل کرنے کی ضرورت نہیں ہوگی۔
گاڑھا ہونے کے بعد ، ابلنے اور پھیلنے کے امکانات کم ہوتے ہیں لہذا اب اسے زیادہ برنر پر اونچی آنچ پر پکایا جاسکتا ہے لیکن ہلچل جاری رکھیں۔
ایک بار جب اس میں کمی اور موٹی اور کریمی لگنے لگے تو اسے ٹھنڈا ہونے دیں۔
جب اس کا لوقا گرم ہو تو اس کو روٹی کے تلی ہوئی ٹکڑوں پر پیش کریں۔
کچھ لوگ روٹی کے تلے ہوئے سلائسین پر تھوڑا سا رابری ڈالتے ہیں۔
چاندی کے پتے سے سجا کر چھلکے اور کٹے ہوئے بادام کو چھڑکیں

No comments:

Post a Comment

Aaloo ki Tikki